donderdag 3 januari 2008

Kerst in Kathmandu

Inmiddels al bijna een week in Bhaktapur, maar nog even over Kathmandu. We hebben in de hoofdstad elke dag iets bezocht. In de Kathmandu valley heb je drie koningssteden: Kathmandu, Bhaktapur en Patan. Dit is ontstaan doordat de zonen van de koning in de 15e eeuw ruzie maakten over wie de troonopvolger zou worden. De koning besloot elke zoon een stad te geven. In alle drie de koningssteden zie je hierdoor een plein met een paleis en heel veel tempels eromheen, Durbar Square genoemd.

In Kathmandu hebben we een route gelopen uit de Lonely Planet door het oude gedeelte van de stad met als eindpunt Durbar Square. Onderweg kom je eindeloos veel tempeltjes en stupa’s tegen. Wat echt opvalt aan de straten in de steden is dat praktisch elk huis een winkeltje heeft. Vaak verkopen de buren precies hetzelfde met als resultaat dat winkeltjes weinig verkopen. De straten zijn heel smal en druk en op de meest onmogelijke plekken valt wel weer wat te zien.
We hebben Swayambhunath (Monkey Temple) bezocht. Een hele grote Stupa op een berg waarvan je mooi uitzicht hebt over Kathmandu. Op de berg lopen er vele apen opzoek naar eten wat de toeristen achterlaten.



Van kerstmis hebben we zoals verwacht niet veel meegekregen. Eerste kerstdag hebben we Memorial Park-Lele bezocht. Dit is een monument (compleet park) ter nagedachtenis van een vliegtuig dat buiten Kathmandu is verongelukt in 1992. Hier zijn vele toeristen omgekomen, waaronder de zus van een collega van Evert Jan. We hebben voor haar foto’s gemaakt van dit monument.

Geen opmerkingen: